FSA_ESTUDIO

Fran Silvestre Arquitectos

STUDIO NAME

Fran Silvestre Architects

STUDIO LOCATION

Valencia (Spain)

DESCRIPTION OF STUDIO

Fran Silvestre Arquitectos is a Valencia-based studio made up of a multidisciplinary group of architects founded in 2005 by Fran Silvestre.

After having graduated in Architecture at the School of Architecture in Valencia in 2001, Fran Silvestre specialised in urban planning at the Eindhoven University of Technology. He subsequently won a scholarship to work at the studio of the Pritzker Prize architect from Portugal, Alvaro Siza. He has undertaken projects in cooperation with him ever since. He is also a University lecturer at the Polytechnic University in Valencia since 2006 and at the European University since 2009.

His projects share three main factors which are modulation, seriation and the use of light. With these aspects he obtains great purity in his projects in which innovating materials and technologies are used.

Since the firm’s foundation, it has focused on small-scale projects such as the Atrium House (2009) or the House on the Mountainside of a Castle (2010). It has also performed multidisciplinary works such as the Alis Chair, for which it collaborated with other studios like Alfaro Hofmann studio. It has recently developed a Wind Tower together with the Polytechnic University in Valencia and the Technological Institute of Energy (ITE). The Tower can provide power to a city by using different renewable energy sources.

The company’s projects are published in international specialised magazines such as Pencil, GG, GA Houses, On-Site, and AV3. In 2013 it was awarded the Red Dot Award: Product Design in the “architecture an urban design” category for the Cliff House project. The firm won the MHK Award (Berlin) for the Cliff House Project and was a finalist in the International competition of the Contemporary Architecture Foundation in Cordoba.

NAME OF EXHIBITION SPACE

In natural stone

DEFINITION OF EXHIBITION SPACE

This project creates three spaces which are physically disconnected and connected by the same essence:

In first place, materiality and the use of an innovated tradition highlight the natural stone.

In second place, the combination of texture and light; the three types of finishes (polished, sandblasted and brush hammered) reveal a range of ten different textures, creating a contrasts proposal that is still uniform. Natural light colours are reflected in the parameters. Artificial light is used by reducing the stone so it can be backlit. The evening lighting unveils warm, almost golden, colours.

Finally, precision in the detail; we must not forget that architecture can be successful with small details.

All of this provides spatial continuity with the use of few materials, the integration of facilities, the lighting, persistence and by appreciating architecture which is able to penetrate though these factors without becoming obsolete. These are just the common features of the works carried out by this firm.

Would you
like us
to inspire your
interior space?

 Professional Individual